Historie

Det er funnet spor av både organisert idrett i Våler fra tidlig 1900-tall med aktiviteter innen idretter som sykling, terrengløp og fotball. I denne perioden finner vi og de første forsøkene på å organisere idrettsutøvelsen i idrettslag.

To idrettslag blir til ett
En av forløperne til det som i dag er V/S-IL er Sportsklubben Vansjø som ble stiftet i 1920. Vansjø var en ren sykkelklubb i starten, men andre idretter kom til senere.

Den andre forløperen ble stiftet i 1933 i Kirkebygda under navnet Svint – senere Svinndal Idrettslag. Svinndal IL var et aktivt lag i over 30 år med mange dyktige utøvere. Det var gode fotballag i lengre perioder, dyktige terrengløpere og gode skiløpere.

I 1968 gikk Svinndal Idrettslag sammen med Sportsklubben Vansjø i Vansjø-Svinndal Idrettslag, som i dag har det offisielle navnet Vansjø/Svinndal Idrettslag – eller V/S i dagligtalen.

Idretter og prestasjoner
Våler har mønstret gode utøvere som har gjort seg bemerket i flere idretter på nasjonalt nivå – blant annet innen sykling og kappgang. Idrettslaget og forløperne har og gjort seg bemerket på kretsnivå med solide plasseringer innen ulike idretter.

Norgesmestre
V/S har hentet flere NM-titler i kappgang, og har flere utøvere inne på adelskalenderen i kappgang. De som største medaljegrossistene er:
Thorill Gylder med 13 gull og 1 bronse tatt i årene 1975 – 1981.
Kristin Andreassen med 11 gull og 3 sølv tatt i årene 1983 – 1991
Kappgang er ikke en aktiv idrett for V/S i dag.

V/S-IL i dag
I dag har V/S organiserte grupper innen friidrett, fotball, håndball, alpint og snowboard. Idrettslaget har vært og er en aktiv aktør som ønsker å utvikle gode idrettsfasiliteter i Våler, har nylig overtatt et lokalt alpinanlegg som vi ønsker å utvikle til en vintersportsarena ikke bare for Vålers befolkning – men hele regionen.

Mer om idrettslagets historie
Idrettslaget har satt ned en historiegruppe som jobber med å dokumentere idrettslagets historie. Gruppen har gjort en stor jobb med å systematisere det kildematerialet som er stilt til deres disposisjon så langt, men arbeidet pågår fortsatt.

Hvis du selv, eller noen du kjenner, har dokumenter, bilder eller annen informasjon som kan være av interesse for dette arbeidet – send en epost til leder@vs-il.no